Biztosítás

Ausztráliában a külföldiek betegbiztosításáról az OSHC Worldcare gondoskodik

Mi is az az OSHC?

Az OSHC (Overseas Student Health Cover) az Ausztráliában tanuló külföldi diákok betegbiztosítása, amelyet a Mondial Assistance Group biztosít számukra 1983 óta. Az OSHC fedezi a biztosítottak kórházi és járóbeteg-ellátásának, szükséges gyógyszereiknek, valamint sürgősségi ellátásuknak a költségeit.

Miért van szükség az OSHC biztosításra?

Külföldi diákok nem jogosultak az ausztrál állampolgárokat megillető Medicare biztosításra, az egészségügyi ellátás költségei, pedig sokszor igen magasak, kórházi kezelés esetén a napi 600 AUD-t is elérhetik. Az ebből adódó problémák megelőzésére dolgozták ki a vendéghallgatók számára az OSHC biztosítást.
Továbbá a DIMIA (Department of Immigration and Multicultural Affairs and Indigenous Affairs) is feltételnek szabja az Ausztráliában tanulni kívánó külföldi diákoknak az OSHC megkötését az ausztráliai tartózkodásuk időtartamára. A DIMIA irányelveinek megfelelően, az ilyen biztosítással nem rendelkezők nemzetközi tanulóvízuma érvényét veszti.

Kik jogosultak OSHC biztosításra?

OSHC biztosításra a tanulóvízum – student visa – birtokosai, az azért folyamodók jogosultak. A tanuló házastársa vagy eltartottja (kizárólag 18 éves korig) a családi biztosítás révén válik kedvezményezetté.

Milyen hosszú időszakra kell kiterjednie az OSHC biztosításnak?

Az ausztrál kormány elvárásának megfelelően a külföldi diákoknak egész ausztráliai tartozkodásuk időszakára rendelkezniük kell OSHC-val. A biztosítás megköthető a teljes időtartamra, illetve minimum 12 hétre. Ajánlott a vízum teljes időszakára biztosítást kötni, mivel egy évnél hosszabb időszak esetén 15%-os árkedvezményre van lehetőség, a biztosítottat nem érintik az esetleges későbbi áremelkedések, emellett megspórolhatja a biztosítás meghosszabbításával kapcsolatos ügyintézést is.

Nem terjed ki az OSHC:

  • Terhességgel kapcsolatos szövődmények ellátására, turista vízum esetén
  • Mesterséges megtermékenyítést végző program
  • Ausztrálián kívüli kezelés
  • Ausztráliába történő beutazás előtt előkészített kezelés
  • Orvosi kezelésre, amely az ausztráliai tartózkodás első 12 hónapjában történik, és egy már korábban fennálló betegség tette szükségessé. Nem vonatkozik az orvosilag indokolt sürgősségi ellátásra!
  • Ellátások, amelynek a költségeit bármilyen fajta kártérítés fedezi.
  • Plasztikai-kozmetikai műtétek.

Mikor lép érvénybe a biztosítás?

Az ausztráliai tanulmányaikat megkezdők betegbiztosítását általában az őket fogadó oktatási intézmény végzi, és a biztosítás a diák Ausztráliába érkezésével érvénybe lép.

Hogyan érvényesíthető a biztosítás?

Az OSHC Worldcare számos egészségügyi szolgáltatóval áll szerződésben, akik közvetlenül az OSHC felé továbbíthatják a külföldi diákok kezelési költségeinek számláit (direct billing medical providers), akiknek így mindössze egy érvényes OSHC biztosítási kártyáját kell felmutatnia. Egyéb esetekben a költségeket a diák fizeti, majd ezek számláit továbbítja az OSHC Worldcare felé online vagy postai úton. Kórházi beutalás esetén a diáknak ezt haladéktalanul jeleznie kell az OSHC Worldcare felé.

Hogyan lehet felvilágosítást, segítséget kapni az OSHC-vel kapcsolatban?

A legtöbb oktatási intézményben vannak OSHC Self Service Area-nak nevezett pontok, ahol a biztosítottak hozzáférhetnek igénylőlapokhoz, térítésmentes borítékokhoz, illetve az OSHC ügyintézőit közvetlenül elérő telefonvonalhoz. és személyes tanácsadást,  felvilágosítást is kérhetnek.

Hogyan lehet meghosszabbítani az OSHC biztosítást?

Ha az OSHC betegbiztosítás a diákvízum érvényességi ideje alatt lejár, meghosszabbítása a diák felelőssége.  Az érvényesség meghosszabbítása történhet online, hitelkártya segítségével; személyesen a Self Service Area-ban, vagy postai úton és banki átutalással egyaránt.

Felfüggeszthető-e a biztosítás?

Ha a diák 30 napra vagy annál hosszabb időre elhagyja Ausztráliát, igényelheti a betegbiztosítás érvényességnek a távollét időtartamával való meghosszabbítását, mely funkciót „Holiday Credit” néven lehet kérni.

Igényelhető-e a biztosítási díjból visszatérítés, ha diák biztosításának lejárta előtt hagyja el Ausztráliát?

Igen, ha a „pluszban” biztosított időszak meghaladja az egy hónapot.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

}

NYITVATARTÁS

hétfő-szerda: 8.30-16.30
csütörtök: 8.30-18.00
péntek: 8.30-15.30

TELEFON

telefon: (+36 1) 323-0760
mobil: (+36 70) 940-6874

IRODA

1125 Budapest,
Szilágyi E. fasor 10.
info@oxford.hu/ausztralia
ÍRJON ÜZENETET! MINDEN LEVÉLRE VÁLASZOLUNK.