Perth

A város Nyugat-Ausztrália legnépesebb városa körülbelül kétmillió lakossal, s a Swan-folyó (mely neve az itt őshonos fekete hattyúkról lett elnevezve) partján terül el. Ez a világ egyik legélhetőbb városa, s Perth ad otthont a világ egyik legnagyobb városi parkjának, a Kings Park-nak. A város kissé dombos, de zömmel sík vidéken terül el. Perth a világ egyik legelszigeteltebb városa: 2130 km-re fekszik a legközelebbi nagyárostól, Adelaide-től.

A város központja három részre osztható. A város történelmi részében helyezkedik el az üzleti negyed, a kormányzói palotával és a parlament épületével. A kereskedelmi negyedet alkotják a nagy bevásárlóközpontok, s több pénzintézet székháza is itt található. A város harmadik részét képezik a kulturális és szórakoztató intézmények.

Perth városát hivatalosan több önkormányzat alkotja, melyek külön-külön is több városrészre terjednek ki. James Striling alapította 1829-ben, s a település közigazgatási központként funkcionált. Ezt követően 1856-ban elnyerte a városi rangot. A város a nevét a skóciai Perth után kapta – ez volt az akkori brit gyarmati ügyekért felelős miniszter szülővárosa.

A város népessége a 19. század második fele után kezdett el növekedni. Ez az aranylázaknak köszönhető, mert akkor számos telepes érkezett, főleg az ország keleti részéből. 

Nyugat-Ausztrália fővárosaként Perthben található az állam Parlamentje, Legfelsőbb Bírósága, továbbá a kormányzói palota. Perthre a mediterrán éghajlat jellemző.

A város fő vonzereje a napsütötte tengerparti strandok láncolatában rejlik. Az itt található Kings Park a város igazán méretes botanikus kertje, mely több mint négy hektárnyi területével kápráztatja el az idelátogatókat. Területe nagyobb, mint a New York-i Central Park. Egy másik nevezetes látnivaló is található itt, az állatkert, mely a Swan-folyó túloldalán található, benne a kontinens különleges állatfajaival.

Itt található továbbá Ausztrália legnagyobb víz alatti akváriuma is.

A Swan-völgyi borvidék, mely a legrégibb borvidék Nyugat-Ausztráliában, a várostól mintegy 16 km-re északra található. Több mint 35 pincészetével, s számos vendéglőjével egész évben várja a borkedvelőket.

Amennyiben északnak tovább indulunk, elérhetjük a Világörökség részét képező sekély partvidéket, mely a Cápa-öböl nevet kapta. Az öböl a nevéből adódóan számos cápának ad otthont. A világ legnagyobb halaként emlegetett rablócápa és a híres tigriscápa is megtalálható itt. Ám a hely nem csak a cápákról híres: palackorrú delfinek is megfordulnak erre. A Monkey Mia elképesztően varázslatos kristálytiszta vizeiben a szabadon élő delfinek rendszeresen ellátogatnak a parthoz, hogy az ide ellátogatók megcsodálhassák őket.