Középiskolai tanév Angliában

angol_kozepiskola800x237Sokakat érdekel, hogy be lehet-e kapcsolódni a brit állami oktatásba, és ha igen, mikor és mennyi ideig érdemes ott tanulni.
Először is fontos tudni, hogy a brit oktatási rendszer eltérő felépítésű a magyartól.

Segítünk eligazodni és teszünk néhány javaslatot:

Angliában az iskolakötelezettség 5-től 16 éves korig tart. Az iskoláskor előtti oktatásban 2-5 éves kor között a gyerekek magánóvodákba járnak.
A középiskolai oktatás 2 éves időszakokból áll, de az oktatásba bármikor be lehet kapcsolódni.

  • 14-16 éves kor között (10-11. osztály) a GCSE, úgynevezett kis érettségire készülnek a diákok,
  • 17-18 éves kor között ( 12-13. osztály) az ‘A level’ vizsgára készülnek.

Éppen ezért, azok a diákok, akik csak egy rövid ideig szeretnének Angliában tanulni, javasoljuk, hogy a 2 éves időszak első évéhez csatlakozzanak inkább.

Alapfokú oktatás

Az alapfokú oktatás 6 évig tart, 5-től 11 éves korig: első szakasza két tanévből, második szakasza négy tanévből áll.

Középiskolai oktatás

  • 11-13 éves kor között (7 – 9. osztály) a diákok állalmi vagy magán iskolákban 10-15 tantárgyat tanulnak a Nemzeti Tanterv szerint. Ez idő alatt nem tesznek vizsgákat.
  • 14-16 éves kor között (10 -11. osztály) a diákok egy 2 éves programban vesznek részt, ez idő alatt 5-10 tantárgyat tanulnak. Az alap tantárgyak az angol, matematika és a természetismeret, valamint opcionálisan még tanulnak 4-5 tantárgyat pl. francia, német, zene, földrajz, történelem, üzleti tanulmányok.

A 2 éves időszak végén GCSE nevű kis érettségi vizsgát tesznek. Az itt elért eredmények alapján tanulhatnak, tovább ‘A level’ szintig vagy jelentkezhetnek egyetemi előkészítőkre.

  • Tanulás 17-18 éves kor között (12-13. osztály) 16 évesen kezdenek el a diákok egy 2 éves programot, aminek a végén ‘A level’ vizsgát tesznek. 3-4 tantárgyra szakosodhatnak, ezeket a tantárgyakat fogják az egyetemen is tanulni.

Ezt a vizsgát minden egyetem elismeri az Egyesült Királyságban és sok más intézmény szerte a világban.
A főiskolák szerveznek egyetemi előkészítőket, és van olyan egyetem is, ami a leendő diákjainak tart előkészítőt.